Yükleniyor...

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

Saç Ekim Operasyonu İzin ve Bilgilendirme Formu

Bu form yapılacak saç ekimi operasyonu ile ilgili olarak hasta ve yakınlarını bilgilendirmek için hazırlanmıştır. Okutularak onaylatılması yasal bir zorunluluktur.

Bilgi formları cerrahi tedavilerin öngörülen risk ve istenmeyen durumlarını (komplikasyon) açıklamak; diğer tedavi seçenekleri konusunda bilgi iletmek amacı ile kullanılırlar. Ancak bu form bütün tedavi şekillerinin risklerini içeren bir belge olarak düşünülmemelidir. Kendi kişisel sağlık durumunuza ya da tıbbi bilginize bağlı olarak, plastik cerrahınız size değişik bilgiler ya da ek bilgiler verebilir.

Aşağıda yazılı bütün bilgileri dikkatlice okuyup tüm sorularınızın yanıtlarını bulmadan, son sayfadaki formu imzalamayınız. Yapılacak olan operasyonun yararlarını ve olası risklerini öğrendikten sonra yapılacak uygulamaları kabul etmek ya da etmemek kendi kararınıza bağlıdır.

İŞLEM ÖNCESİ

İşlem öncesinde doktorunuza mevcut ve geçirmiş olduğunuz hastalıklar, kullanmış olduğunuz ilaçlar, geçirilmiş ameliyatlar , alkol ve sigara kullanımı, bilinen alerjileriniz hakkında detaylı olarak bilgilendirme yapmanız gerekmektedir.

Androgenetik tip saç dökülmesi ilerleyici olabilmektedir ve şu an için saçlı olan bölgelerde, saç ekimi operasyonu sonrasında dökülme devam edebilmektedir ve bu dökülmenin zaman/şiddeti hekiminiz tarafından da öngörülememektedir. Orijinal saçlarınızdaki dökülmenin devam etmesi nedeniyle ikinci bir seansa ihtiyaç duyulabilemektedir.

Saç nakli için seçmiş olduğunuz yöntem (FUE) hakkında detaylı bilgilendirme hekiminiz tarafından ayrıca sözlü olarak işlem öncesi yapılacaktır. İşlem başarasını görmek adına daha önce ekim yapılmış hastaların öncesi ve sonrası fotoğraflarını görebilirsiniz.

İŞLEM AÇIKLAMASI

Saç ekimi operasyonu, başınızın arka kısmındaki (ense – iki kulak arası) saçlı deriden alınan greftlerin (saç köklerinin) uygun şekilde hazırlanarak, gerekli görülen alana nakil edilmesi işlemidir.

Bu işlemin amacı saçınızın olmadığı veya azaldığı bölgelere olabildiğince ekim yaparak şu anki durumdan daha iyi bir görüntüye ulaşmaktır.

Hiç saçı dökülmemiş, gür saç yapısına sahip bir görünüme ulaşmak çoğu zaman olanaksızdır. Ulaşılacak sonuç cerrahi yöntemin başarısı kadar saç tellerinizin kalınlığına, şekline, rengine, saç dökülme miktarınıza ve başınızın arka kısmındaki verici bölgedeki saç yoğunluğunuza bağlıdır.

Alınabilecek en iyi sonuca ulaşmak için 2. veya 3 seans operasyon gerekebilir.

Kaş ekimi; ense üzerindeki saçlardan alınan greftlerin tekli kökler şeklinde kaşların olmadığı veya seyrek olduğu bölgeye nakledilmesi işlemidir. Bu teknik bıyık, sakal ekimi için de aynı şekildedir. Kaş nakli sonrasında ekilen bölgede ve göz kapaklarında çeşitli derecelerde morarma-şişlik olması doğaldır ve 3 - 4 gün içinde kendiliğinden geçecektir; ekilen kaşlar uzama eğiliminde olduğu için zaman zaman makas ile uzayan bu kılları kısaltmak gerekecektir.

Saç ekimi lokal anestezi altında yapılacaktır. Bazı durumlarda sedasyon anestezisi de ilave olarak kullanılabilir. Sedasyon yapılacak hastaların en az 4-5 saat hiç bir şey yememiş ve içmemiş olması gerekmektedir.

Lokal anesteziye bağlı alerji veya ilaç reaksiyonu nadiren de olsa görülmektedir. Üstelik rutin testlerle duyarlı kişiler önceden saptanamazlar. Bu gibi durumlarda hastaya gerekli tıbbi müdahalenin yapılabilmesi için saç ekimi operasyonu hastane ya da cerrahi tıp merkezinde yapılmalıdır. Bu gibi istenmeyen durumlar önceden alınan tedbirler sayesinde, başarıyla tedavi edilebilirler ve hastaya zarar verecek bir durum olma olasılığı son derece azdır.

Saç ekimi operasyonu ekilecek greft miktarına ve saç açıklığına bağlı olarak 4 - 12 saat kadar sürebilir. Ortalama 6 – 8 saat arasında tamamlanmaktadır.

İŞLEM SONRASI

Ameliyat sonrası yapılan baş sargısı 1 ya da 2 gün sonra çıkarılır.

Ensedeki verici alanda yara enfeksiyonu ve benzer nedenlerle yara iyileşme sorunu yaşanabilir. Ancak saçlı derinin iyi kanlanması nedeniyle bu tip bir sorun olasılığı son derece düşüktür ve olsa bile kolayca iyileşecektir.

Yaraların iyileşme süreci 4 - 10 gün arasındadır. Alın bölgesinde şişme 3. günden 5. güne kadar sürebilir.

Saçın çıkma dönemi boyunca (10. ve 20. Haftalar arasında ) deri üzerinde bazı sivilceler oluşabilir.

Sorunların olasılığını azaltmak için ameliyat sonrasında doktorun önereceği antibiyotik, ağrı kesici ve benzeri ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı, saç bantı uygulanmalıdır.

Ekilen saçlar 2- 3. haftadan itibaren dökülme sürecine girer ve bu süreç 8. haftaya dek devam edebilir. Bu tamamen beklenen ve doğal bir durumdur. Hatta nadiren de olsa ekim yapılan bölgenin hemen civarındaki saçlarda geçici bir dökülme olabilir. Bu tamamen geri dönüşümlü bir dökülmedir.

Ekilen saçlar yaklaşık 3. aydan sonra çıkmaya başlar, tepe bölgesi dahil olmak üzere tamamının çıkması 12 ayı bulabilir. Altıncı ayın sonunda % 70 – 80 oranında sonuç alınır. Ekimin kati sonucu ise 18 – 24 aya kadar uzayan bir süreçte alınır.

Saç köklerinin alındığı ense bölgesinde alınan greft sayısına göre ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak bir miktar iz kalma olasılığı vardır.

Ekim yapılan saçların bir kısmı tutmayabilir. Kliniğimizde ekilen saçların tutma oranı %95 dir. Dünya standartlarında % 90 üzeri bir tutma oranı çok başarılı olarak tanımlanmaktadır.

Saç ekimini takiben ilk 10 günlük bir kişisel bakım süreci gerekmektedir ve bu süreyi temiz bir ortamda geçirmeniz önerilmektedir. Bu süre içinde saç kökü alınan başın arka kısmında ve ekim yapılan alanda kabuklanmalar, yüzünüzde ve gözünüzde bu süre içinde değişik derecelerde ödem-şişlik olabilmektedir.

İşlem ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda, sorunun kaynağını ve çözümünü en iyi değerlendirecek kişi olduğundan, öncelikle işlemi yapan doktorla görüşülmelidir.

Saç kaybı yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bu nedenle, operasyonun hemen sonrasında uygulamayı desteklemek ve saç dökülmesini geciktirmek için çeşitli tedaviler kullanmanız önerilebilir. Mevcut saçlarınızdan kayıp devam ederse ve eğer daha sık bir saç arzu edilirse, sıklaştırma operasyonları gerekebilir.

Okuduğumu anladım.