Saç ekimi işlemi sonrasındaki bakım ve önerilere dikkatle uymanız işlemin başarısını ve elde edilecek sonucu doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle bu formda yazılan bilgileri dikkatle okumanız ve uygulamanız gereklidir.
Operasyon sonrası ilk gece:
İşlem sonrasında ekim yapılan bölgeyi her türlü çarpma, darbe ve temastan korumanız son derece önemlidir. Kan basıncı ve kan şekerinizin düşme olasılığı mevcut olduğu için en kısa sürede tercihen bol protein ve sıvı içeren bir yemek yemeniz önerilir.
Yemeğin hemen sonrasında bir adet antibiyotik (...............) ve bir adet ağrı kesici tablet (...............) almanız gerekmektedir.
İlk gece yatış pozisyonunuz çok önemlidir. Sırtüstü, ''yüzünüz tavana dönük'' olacak şekilde ve hafif yüksek (iki yastıkla yatılabilir) bir pozisyonda yatmanız önerilir. Başınızı mümkün olduğunca sağa-sola döndürmeyiniz, yan yatmayınız. Başınızın arka kısmındaki bandajlı bölgenin altına temiz bir havluyu rulo haline getirerek koymanız başınızın yastıkla veya yatak başı ile olabilecek teması engelleyeceği ve şişlik oluşumunu azaltacağı için tavsiye edilir. İlk gece bandajın kenarlarından bir miktar kırmızı-sarı renkli serum ve sıvı akıntısı olması normaldir.
Sırtüstü yatamayan kişiler; oturur pozisyonda, enselerini desteklemek şartıyla uyuyabilirler (otobüs-uçak koltuğundaki gibi). Tarif edilen yatış pozisyonu, başınızın altına havlu konması ve ekim bölgesini azami şekilde korumak işlem sonrası 3 gece boyunca sürdürülmelidir.
Operasyon sonrası birinci gün (...../...../.....)
Sabah kahvaltısından sonra, tok karnına, bir adet antibiyotik (...............) ve 1 adet ödem giderici (...............) almanız gerekmektedir. Ağrı olması durumunda bir adet ağrı kesici tablet alabilirsiniz (...............).
Başınızdaki bandaj-sargı bugün çıkartılacaktır. Çıkarıldıktan sonra; ekim bölgesindeki şişliğin yüzünüze ve gözlerinize doğru inmemesi için bir adet saç bantı uygulanacaktır. Saç bantı ilk yıkamaya kadar hiç çıkartılmadan yerinde tutulmalıdır. Başın arka bölümünde (saç köklerinin alındığı bölgede) saç bantının yapışmaması için her yarım saatte bir hafifçe çekilip esnetilerek bırakılması önerilir. Bandaj çıkarılmasından sonra, ekim alanını örtmek ,gizlemek amacıyla gevşek bir şekilde size verilecek olan beyzbolcu şapkasını takabilirsiniz. Çok zorunlu değilse şapka takmanız önerilmez , yeni ekilen saçlara temas etme , sürtme riskinden dolayı zarar verebilir.
Öğlen yemeğinden sonra tok karnına 1 adet ödem giderici tablet (...............) almanız gerekmektedir.
Akşam yemeğinden sonra tok karnına 1 adet antibiyotik (...............) ve 1 adet ödem giderici tablet (...............) almanız gerekmektedir.
Yatış pozisyonu aynen ilk geceki pozisyon gibi olmalıdır. Ağrı olursa 1 adet ağrı kesici tablet (...............) alabilirsiniz.
Operasyon sonrası İkinci gün (...../...../.....)
Bugün ''kuru'' gündür. İlaç kullanımı haricinde herhangi bir işlem yapılmaz ( pansuman değişimi yıkama gibi ) Boynunuzdan aşağı vücut bölgenizi yıkamanızda bir sakınca yoktur.
Sabah kahvaltı sonrası bir adet antibiotik tablet (...............) ve 1 adet (...............) ödem giderici almanız gerekmektedir.
Akşam yemeği sonrasında 1 adet antibiyotik tablet (...............) ve 1 adet (...............) ödem giderici alınmalıdır.
Yatış pozisyonu aynen ilk gece tarif edildiği gibi olmalıdır.
Operasyon sonrası Üçüncü gün (...../...../.....)
Sabah kahvaltı sonrası bir adet antibiotik tablet (...............) ve 1 adet (...............) ödem giderici almanız gerekmektedir. Ödem gidericinin son dozudur.
Akşam yemeği sonrası antibiyotik tablet (...............) 1 adet alınmalıdır.
İLK YIKAMA
Bu gün içinde herhangi bir saatte ilk yıkama yapılmalıdır. İlk yıkama şu şekilde yapılır:
Öncelikle saç bantı ekim bölgesine temas ettirilmeden yavaş bir şekilde çıkarılmalıdır. Saç bantı ekim bölgesine bir miktar yapışmış olabilir. Biraz su ile ıslatıp 15 dakika beklerseniz kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Ekim yapılan bölgeye ve saç köklerinin alındığı alana yani donör alana (eğer donör alanda kaşıntı-kuruma var ise) ince bir tabaka halinde ( losyon-köpük ) uygulanabilir. Mümkün olduğu kadar saç köklerine elle temas etmeden tercihen ketçap döker gibi yaygın olarak uygulanmalı ve nazik bir şekilde parmak uçları ile hafifçe yaydırılmalıdır. Uygulanan losyon-köpük başınızda 35-40 dakika süreyle bekletilmelidir. Bu sürenin sonunda ılık ve tazyiksiz (yavaş akan) bir su ile durulama işlemi yapılır yani losyon veya köpük başınızdan ılık ve tazyiksiz su yardımı ile akıtılır. Saç diplerinde çok az miktar losyon kalabilir, vücut tarafından emilmektedir.
Sıra şampuan ile yıkamaya gelmiştir. Yeterli miktarda şampuanı, elinize dökünüz, avuç içinizde hafif ıslatarak bolca köpürtün, başınızın arka kısmında ( donör alanda ) hafif bir ovalama ile iyice köpürtebilirsiniz. Ekim yapılan bölgeye sadece oluşan köpükleri yavaşça bırakın. Ekim yapılan bölgede kesinlikle ovalama, sürtme yapmayınız. Şampuan uygulandıktan sonra beklemeye gerek yoktur. Ilık ve basınçsız yavaş akan su ile kibarca durulama yapılmalıdır. Yıkama sonrası ekim bölgesinde kurulama yapmaya gerek yoktur. Sadece başınızın yan kısımları , yüz ve ense bölgesi hafifçe havlu ile kurulanabilinir.
3. geceden itibaren yani ilk yıkamanın yapıldığı günün akşamı itibari ile hafifçe yan yatmaya başlayabilirsiniz , ekim yapılan bölge yastığa temas ettirilmeden istenilen pozisyonda yatabilirsiniz. Tarif edilen losyonlu-köpüklü yıkama 3. günden - 10. güne kadar, yani 7 gün boyunca her gün yapılmalıdır.
10. günden sonra; eğer hala başınızdan kabuklar, pıhtılar tamamen gitmediyse hafif masajlı yıkamaya başlanmalıdır. Losyon uygulamaya gerek yoktur. Saçınızı ıslattıktan sonra, şampuanı direkt başınıza uygulayarak, parmak uçlarınızla (tırnaklamadan ve zorlamadan) dairesel hafif masaj hareketleri ile şampuanı iyice köpürterek yıkama yapılmalı ve normal hızla akan ılık su ile iyice durulanmalıdır.
Saçlarınızı 7 gün boyunca (10. - 17. Günler arası) günde 1 kez bu şekilde yıkamanız önerilir.
Dördüncü gün (...../...../.....)
Sabah-akşam tok karnına birer adet antibiyotik tablet alınmalıdır.
Losyonlu-köpüklü yıkama (yukarıda tarif edildiği gibi).
Yatış pozisyonu; ekim bölgesine değdirilmeden istenilen pozisyonda yatma
Beşinci gün (...../...../.....)
Sabah-akşam tok karnına birer adet antibiyotik tablet alınmalıdır.
Losyonlu-köpüklü yıkama
Yatış pozisyonu; ekim bölgesine değdirilmeden istenilen pozisyonda yatma
Altıncı gün (...../...../.....)
Sabah-akşam tok karnına birer adet antibiyotik tablet alınmalıdır.
Losyonlu-köpüklü yıkama
Yatış pozisyonu; ekim bölgesine değdirilmeden istenilen pozisyonda yatma
Yedinci gün (...../...../.....)
Sabah tok karnına bir adet antibiyotik tablet alarak antibiotik kullanımız sona erecektir.
Losyonlu-köpüklü yıkama
Yatış pozisyonu; ekim bölgesine değdirilmeden istenilen pozisyonda yatma
Sekizinci gün (...../...../.....)
Losyonlu-köpüklü yıkama
Yatış pozisyonu; ekim bölgesine değdirilmeden istenilen pozisyonda yatma
Dokuzuncu gün (...../...../.....)
Losyonlu-köpüklü yıkama
Yatış pozisyonu; ekim bölgesine değdirilmeden istenilen pozisyonda yatma
Onuncu gün (...../...../.....)
Losyonlu-köpüklü yıkama
Yatış pozisyonu; ekim bölgesine değdirilmeden istenilen pozisyonda yatma
Onbirinci gün (...../...../.....)
Bu günden itibaren masajlı yıkamalara başlanabilir . Yine çok itinalı ve yavaş bir şekilde yıkama yapılmalıdır.
Yatış pozisyonunuz tamamen serbesttir.
Yıkamalar tamamlandıktan sonra ve kabuklar döküldükten sonra size reçete edilen şampuan bitene dek kullanılabilir. En az 3 hafta boyunca (...............) bu şampuanın kullanılması önerilir. Dördüncü haftadan itibaren istediğiniz herhangi bir şampuan kullanılabilir.
Rogaine (Minoxidil) % 5 spreye ise ekim bölgesindeki kızarıklık tamamen geçtikten sonra başlanmalıdır. Bu süre kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 1- 1,5 aydır.