Saç ekimi yaptırabilmek için belirli bir yaş sınırı yoktur, her hangi bir yaştaki sağlıklı her bireye saç ekimi yapılabilir. Burada en önemli belirleyici etken; donör alan dediğimiz başın arka ve ensenin üst kısmında yer alan, dökülmeme özelliği olan saçlarınızın yeterli miktar ve sıklıkta olmasıdır.
Kişinin yaşı, sosyal durumu ve çevresel etkenler gibi bir çok değişken göz önüne alınarak kişiye özel planlama yapılmalıdır.
Yaşınız genç ve saçlarınız ön bölgeden bir miktar açılmış ise ilerleyen yıllarda saç açıklığınızın daha fazla artacağı düşünülerek saç ekiminin buna göre planlanması daha uygun olacaktır. Saç dökülmesi sürecinin devam edeceği düşünülen kişilerde ön saç çizgisini çok önde planlamamak iyi bir tercih olacaktır. Ayrıca döküleceği öngörülen bölgelere, sıklaştırma işlemi uygulanarak, dökülme devam etse bile, hiçbir zaman tam bir saç açıklığı oluşmadan bu süreç geçirilebilir ve ileride dökülen saçların yerini doldurmak amacıyla ikinci bir seans planlanabilir. Kısacası; saç nakli işlemi için; saç dökülmesinin tamamlanmasını beklemeye gerek yoktur. Çünkü saç dökülme sürecinin tamamlanması 35 ile 40 yaş arasında olmaktadır, hatta 40 yaş sonrası bile bir miktar saç dökülmesi görülebilir. Kişinin dış görünüşünü en çok önemsediği 20 – 30 yaş arasında saç naklinin yapılması daha uygun olacaktır.
Kronik bir rahatsızlığı olan ve devamlı ilaç kullanması gereken hastalarımızda saç nakli işlemi hakkında hastamızı takip eden doktoruna detaylı bilgi verilir (süre, anestezi, kullanılacak ilaçlar) ve hastayı takip eden doktordan yazılı olarak işlemin gerçekleştirilmesinde bir sakınca olmadığına dair 'onay raporu' istenir.
Şeker hastalığı ve hipertansiyon saç nakli işlemi için kontrendikasyon değildir. Kan şekeri kontrolü düzenli yapılan hastalarda ve ilaçlarla kan basıncı normal düzeylerde tutulan hipertansiyon hastalarında; sıkı bir monitorizasyon ve tetkiklerle güvenli bir şekilde işlem gerçekleştirilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin, coumadin, iv heparin) mecburen ömür boyu kullanması gereken (kalp kapak değişimi yapılan hastalar, derin ven trombozu, atrial fibrillasyon gibi ritim bozukluğu olan hastalarda ise saç nakli işlemi önerilmemektedir. Çünkü bu kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi hayati risk yaratmaktadır.
Nihayetinde 'estetik' bir girişim için, sağlığımızı ve hayatımızı riske edecek en ufak bir şüpheyi bile ortadan kaldırmak gerekir, ortadan kaldırılmayan bir riski de hiç almamak uygun olacaktır.
Aşağıdaki nedenlere bağlı oluşan saç dökülmelerinde saç nakli güvenle uygulanabilir:
• Erkek tipi saç dökülmesi ( androgenetik alopesi)
• Kadın tipi saç dökülmesi
• Doğuştan bölgesel saç kayıpları
• Yanıklara bağlı oluşan saç kayıpları
• Kaza ve ameliyat izleri (Baş yaralanması ve yüz germe operasyonu gibi)
• Geçirilmiş bir enfeksiyona bağlı bölgesel saç dökülmeleri
• Saçların aşırı gergin bir şekilde geriye doğru taranıp topuz yapılması sonucu oluşan dökülmeler (Traksiyon alopesi)
Saç Ekimi Hakkında
- Saç Dökülmesinin Nedenleri
- Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri
- Saç Dökülmesi Yaşam Kalitesini Etkiliyor
- Ön Saç Çizgisi Nasıl Olmalıdır?
- Saç Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Saç Muayenesi ve Analizi
- Saç Ekimini Nerede Yaptırmalıyım?
- Saç Ekimininde FUE Tekniği
- Saç Ekimininde En Önemli Aşama
- Saç Ekimi İşleminin Başarı Ölçütü
- Uygulama Sonrası